Yüzde 90’ı teşhis konulduktan bir yıl içinde ölüyor: Bu hastalık gerçek bir salgına dönüşmüş durumda

Polonya EuropaColon Polska Vakfı, hepatosellüler karsinom (HCC) hastalığının giderek artacağı konusunda uyarıda bulundu.

Vakıf, bu artışın başlıca nedenlerinin alkol kullanımı ve metabolik yağlı karaciğer hastalığı (MASLD) olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, “Ne yazık ki, bu durum sağlıksız yaşam tarzımızın bir sonucu. Kötü beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, sağlığımızın başlıca düşmanlarıdır” diyor.

Morbiditedeki artışla birlikte, HCC’nin en ölümcül kanser türlerinden biri olması nedeniyle mortalite oranlarının da artacağı öngörülüyor.

Her yıl binlerce kişiye hepatosellüler karsinom (HCC) tanısı konuluyor. Ne yazık ki, hastaların çoğu, tedavi şansı kalmayacak kadar geç teşhis ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, HCC hastalarının yüzde 90’ı tanıdan sonraki bir yıl içinde hayatını kaybediyor, bu da onu prognozu en kötü olan kanser türlerinden biri haline getiriyor.

Polonya Hepatoloji Derneği Başkanı ve Silezya Tıp Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Dr. Hab. Jerzy Jaroszewicz, abcZdrowie’ye verdiği röportajda, “Bu hastalık gerçek bir salgına dönüşmüş durumda ve şu anki en büyük tehdit metabolik bozukluklardır” diye vurguladı.

Hepatosit karsinomu vakalarının yüzde 60’ından sorumlu olan HCV enfeksiyonlarının yanı sıra, karaciğer yağlanması hastalığına sahip bireylerin sayısındaki artış, şu anda en büyük endişe kaynağını oluşturuyor.

Uzmanlar, ABD gibi ülkelerde yağlanma ve obezite salgınının tam teşekküllü bir salgına dönüştüğünü ve dünyanın birçok ülkesi de bu durumu açıkça yakaladığını vurguluyor.

Çoğu zaman hastalık ileri evrede fark edilir

Hepatosit karsinomu (HCC) genellikle nonspesifik belirtilerle başlar ve çoğu zaman hastalık ileri evrelere ulaştığında fark edilir. En yaygın belirtiler arasında kilo kaybı, iştahsızlık, küçük öğünlerden sonra tokluk hissi, sağ üst karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık, halsizlik, bulantı ve kusma ile karaciğer büyümesi (hepatomegali) yer alır. Hastalık daha ileri evrelere ilerlediğinde, sarılık (cilt ve göz aklarının sararması), ciltte kaşıntı, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, karın boşluğunda sıvı birikmesi (asit), alt ekstremitelerde şişlik, nedeni bilinmeyen ateş ve mide-bağırsak sisteminden kanama gibi daha belirgin ve çıplak gözle görülebilen semptomlar ortaya çıkabilir.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir