İktidar sosyal medyayı karartmak için düğmeye bastı! ‘Milli güvenlik’ denerek erişim engeli getirilecek!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), önemli bir değişikliğe gitme hazırlığında. Türkiye’de sık sık gündeme gelen sosyal medyaya erişim engeli, bant daraltması gibi toplumsal olaylara tepki araçlarının kısıtlanması girişimleri yasal çerçeveye oturtuluyor.

BTK, Kurumu, “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişiklik yapmaya yönelik hazırladığı yönetmelik taslağını görüşe açtı.

Yönetmelik hayata geçerse, küresel çapta faaliyet gösteren ve Türkiye’de kullanıcısı 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya şirketlerine, temsilci bulundurulması zorunluluğu geliştirilecek.

Kurum tarafından yayımlanan yönetmelikte, sektörde “Over the Top” olarak adlandırılan, yönetmelikte ise “şebekeler üstü hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanan, Facebook, X, WhatsApp, YouTube gibi internet tabanlı başka şebekelerin, bireylerin iş ve işlem yapmasına imkan veren firmaların faaliyetlerine yeni koşullar getirilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE’DE ŞİRKET KURACAKLAR

ekonomim’den Mehmet Kaya‘nın haberine göre, taslağın 3. maddesi ile mevcut yönetmeliğin 19. maddesine yeni bir fıkra eklenmesi öngörülüyor. Değişikliğe gidilmesi durumunda, Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna ilave olarak, Türkiye’de şebekeler üstü hizmet sunumu için şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, Türkiye’de bir anonim ya da limited şirket kuracak ve bu şirket yetkilendirme alarak faaliyet gösterebilecekler. Yetkilendirme BTK tarafından yapılacak. Taslak ile getirilen yeni şart ve yükümlülüklere uygun yetkilendirmeler 1 Ocak 2026’dan itibaren başlayacak. Yurt dışında yerleşik bir şirketse paylarının tamamı bu şirkete ait olacak. Bu şirketlere bildirimler, internet sitelerindeki bilgilerden sağlanan e-posta adresleri ya da diğer iletişim araçlarından yapılabilecek.

ERİŞİM ENGELİNİN YASAL DAYANAĞI OLUŞTURULUYOR

Yönetmelik taslağında faaliyetlere ilişkin yeni şartlar eklendi. Bunlar arasında, Türkiye’de mevcut ve taslak yönetmelikte öngörülen şartları yerine getirmiş olsun olmasın sosyal medya platformlarına yönelik getirilen bir hüküm dikkat çekti. Bu hüküm, toplumsal olayların, tepkilerin yükseldiği dönem iktidarın sarıldığı “erişim engeli”ni yasal alt yapısını oluşturuyor. Taslağın 4. Maddesinde, mevcut yönetmeliğin 25. Maddesine eklenecek 3 numaralı fıkra ile erişimin engellenmesine ilişkin yeni bir yetki verildi. Taslak metin ile “Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir” yetkisi önerildi.

Yönetmelik taslağına göre, şirketler yetkilendirme ücreti, evrensel hizmet katkı payı ödeyecekler ve ilgili mevzuattaki idari yaptırımlar dahil olmak üzere hak ve yükümlülüklere uyacaklar, hizmet sunumu engellenmesi, işletmenin askıya alınması, tüketicinin korunması, rekabetin tesisi ve korunması, şebeke ve bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması, birlikte çalışabilirlik, sektörel veriler ve güvenlik olaylarının BTK’ya raporlanması, kamu düzeni, milli güvenliğe ilişkin hususlarda Kanunla verilmiş görevleri yerine getirmek için BTK tarafından yapılabilecek ilave düzenlemelere tabi olacaklar.

Taslağa göre, yetkilendirmeyi almadan ya da mevzuata uygun hizmet sunmayanlara 1 milyon ile 30 milyon TL arasında idari para cezası verilebilecek. Altı ay içinde yetkilendirme almayanların bant genişliğinin yüzde 95’i engellenecek. Altı aylık sürenin sonundan itibaren üç ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin erişimi durdurulacak. Yetkilendirmeyle ilgili cezai hükümler çerçevesinde, belirli şartlar altında üç yıla kadar yetkilendirme verilmeyeceği de yönetmelikte yer aldı.

Related Posts

TBMM’de ilginç anlar! Boş sıraları gördü, AKP’li vekile seslendi: ‘Önünüzde saygıyla eğiliyorum’

Saadet Partisi Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Bülent Kaya, dün Genel Kurul’daki boş sıralara tepki gösterdi. AKP ve MHP’den yalnızca iki milletvekilinin salonda yer alması sonrası Kaya, AKP’den tek başına katılan İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü’ye teşekkür etti. İşte o anlar…

AB’den ABD’ye misilleme uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarifeler konusunda anlaşma olmaması halinde ABD’ye misilleme yapacaklarını açıkladı.

‘Atık döküm sahası’ iddiası sonrası İBB’den ‘Mavi Göl’ açıklaması

İBB, belediye meclisinde alınan bir karar doğrultusunda Arnavutköy ilçesindeki Mavi Göl ve çevresinin “atık döküm sahası” ilan edildiği ve bölgede doğa tahribatına yol açıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Davadan korkan Boeing, tüm ailesini kaybeden mağdurla anlaştı

Eşi, üç çocuğu ve kayınvalidesini 2019’daki 737 MAX kazasında kaybeden Paul Njoroge, Boeing ile uzlaştı. ABD’de açılan ilk dava duruşmaya günler kala kapanırken, şirket kazalarla ilgili davaların çoğunu anlaşmayla sonuçlandırdı.

Trump dünyayı değiştirmek için ‘Deli Adam Teorisi’ni kullanıyor

Trump dünyayı değiştirmek için ‘Deli Adam Teorisi’ni kullanıyor

Oyuncak devi 29 şubesini sessiz sedasız kapattı!

İngiltere’nin efsanevi oyuncak mağazası Hamleys 29 mağazasını kapattı. Kapanan şubelerle birlikte şirket 34 çalışanını işten çıkardı.