Doktorlar uyarıyor: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Parkinson Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünya Parkinson Günü’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlışları açıkladı. Hastalığın sadece ellerde titreme ile değil, harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtilerle de başlayabileceğine dikkat çeken Borucu, hastalığın yaşlılıkla özdeşleştirilmesinin yanıltıcı olduğunu vurguladı. Genç yaşlarda da görülebilen bir hastalık olan Parkinson’ın erken evrede belirtilerinin göz ardı edilmesinin tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini belirtti.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinin başarısının tanının konulduğu evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, “Hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde yapılan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ve kişinin yaşam kalitesinin korunabileceğini” söyledi. Borucu ayrıca, hastalığın yalnızca fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını ve zamanla Parkinson hastalarının sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini belirtti. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemli olduğunu vurguladı ve yakınlarının desteğinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir