Şimşek: İzahı kabul edilmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak

Enflasyon Muhasebesi Denetimleri Hakkında Açıklamalar

Bakanlık kaynaklarına göre, enflasyonla birlikte mali tabloların etkilerden arındırılması için 2023 yılı kararıyla 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesi uygulamaları tekrar yürürlüğe girdi. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini amaçlayan bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, enflasyon düzeltmesi sonucunda vergi yükümlülükleri ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yanlış ve usulsüz uygulamalara yönelik denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya suiistimal eden mükelleflere odaklanmaktadır.

İzahı Kabul Edilemeyenler İncelemeye Alındı

VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hatalı işlem yaptıkları değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleriyle ilgili açıklamalar yapmaları için izaha davet edildi. Yapılan incelemeler neticesinde hatalı uygulama kabul eden mükellefler, yeni beyannamelerini verdiler ve enflasyon muhasebesi uygulamalarında 13,5 milyar liraya yakın artış sağlandı.

Hatalı uygulamalar tespit edilen ve izahları kabul görmeyen mükellefler ise detaylı inceleme sürecine alındı. Bu süreçte tespit edilen mükelleflerle ilgili matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı belirlendi. Denetim sürecinin devamında, bu tutarın artması beklenmektedir.

“Mükellef Haklarına Saygı Göstermek Önemli”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmelerinin usule uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini doğru bir şekilde vererek ileride cezalı durumlarla karşılaşmamalarının önemine değindi.

“Dezenflasyon Sürecinde Düzeltme İhtiyacı Azalacak”

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesi denetimlerinin işletmeler ve kamu maliyesi için şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirtti. “Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, düzeltme ihtiyacının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

Dünyanın en iyi havalimanı yine İGA İstanbul Havalimanı oldu

Uluslararası seyahat dergisi Travel and Leisure’ın okurları bu yıl da “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı”nı belirledi. Listenin zirvesine, geçen yıl olduğu gibi İGA İstanbul Havalimanı yerleşti.

Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?

Son günlerde kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri olan “Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?” sorusu, TBMM’de görüşülen torba yasa teklifiyle yeniden gündeme geldi.

Sizi gidi faizciler sizi

Millet 4.7 trilyon lira vergi ödedi, iktidar 1.1 trilyonunu faizciye verdi. 6 ayda bütçeden 1.1 trilyon liralık faiz ödemesi yapıldı. Aynı dönemde depremzedeye sadece 90 milyar lira, çiftçiye 167 milyar lira, yoksula ise 180 milyar liralık kaynak ayrıldı.

‘Krediyi Ziraat’ten değil Ziraat Katılım’dan aldım’

Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şirketine 265 milyon lira kredi aldığını doğruladı. “Ancak yöneticisi olduğum Ziraat’tan değil, Ziraat Katılım’dan aldım. Raporda ‘sehven’ yazılmış” dedi.