Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

FT’den dikkat çeken Türkiye analizi… ‘Erdoğan, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapabilecek birkaç dünya liderinden biri’

İngiliz Financial Times gazetesi, Avrupa’nın savunma stoklarını yenilemeye çalıştığı bir dönemde Türkiye’nin yerli üretimleriyle ön plana çıktığını yazdığı analizinde Türkiye’nin parlayan projelerinin detaylarına yer verdi. Türk ordusunun gittikçe güç kazandığını yazan gazete “Türkiye Avrupa güvenliği için nasıl hayati bir öneme sahip oldu?” sorusunun cevabını okuyucuları ile paylaştı.

3 ay beklenildi, hasadı bereketle başladı: Tarlada 20, markette 100 liradan satılıyor

Türkiye’de artan ‘pestisit’ tartışmalarına çiftçiler de dahil olurken, yaz aylarının yaklaşmasıyla domates hasadı da hız kazandı. Üreticiler, tarlada ürettikleri ve 20 lira kazandıkları domateslerin marketlerde 100 liradan satışa çıkmasına tepki göstererek, ‘Alın terimi ve ellerimi düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.

Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırısında 40 sivilin öldüğünü açıkladı

Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırısında 40 sivilin öldüğünü açıkladı

Her 10 kişiden 6’sı erken seçim istiyor

Ser Araştırma, Nisan araştırmasında vatandaşlara, “Sizce 2025 yılında bir erken genel seçim olmalı mı?” sorusunu yöneltti. Her 10 kişiden 6’sı ise erken seçim istediğini belirtti.

Mansur Yavaş “Lozan tartışma konusu yapılamaz” dedi, referandum istedi

Terör örgütü PKK’nın fesih kararı sonrası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan ilk açıklama geldi. Yavaş terör örgütü bildirisindeki Lozan Antlaşması kısmına ilişkin olarak “Tartışma konusu olamaz” dedi, referandum istedi.

55 gün denizde mahsur kalıp böyle hayatta kalmışlar

Güney Amerika kıyılarında tam anlamıyla bir hayatta kalma mucizesi yaşandı. Peru’dan denize açılan üç Perulu ve iki Kolombiyalı balıkçı, tam 55 gün boyunca okyanusun ortasında mahsur kaldı ve meslektaşları tarafından kurtarıldı. Karaya ayak bastıklarında nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar…