Buğday unu değil yerine bunu kullanın! Hem kemikleriniz hem de bağırsaklarınız şahlanacak

Gluten hassasiyeti olanlar veya çölyak hastaları için mutfakta doğru un seçimi büyük önem taşıyor. İşte bu noktada, teff unu adını giderek daha fazla duyuyoruz. Sadece glütensiz olmasıyla değil, sahip olduğu zengin besin değeriyle de buğdaya ve pirince güçlü bir alternatif sunuyor.

AFRİKA’NIN MUCİZE TAHILI

Teff, binlerce yıldır özellikle Etiyopya’da yetiştirilen, görünüş olarak haşhaş tohumuna benzeyen, koyu renkli minik bir tahıldır. Küçük boyutuna rağmen besin deposudur. Yıllarca bozulmadan saklanabilen teff, hafif cevizimsi tadıyla ekmekten tatlıya birçok tarifte kullanılabilir.

BESİN DEĞERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Teff unu, tüm gerekli amino asitleri içerir ve gluten barındırmaz, bu nedenle gluten intoleransı olanlar için güvenlidir. Aynı zamanda yüksek miktarda diyet lifi, kalsiyum, çinko ve demir içerir. Bu özellikleri sayesinde hem kemik sağlığını destekler hem de bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

KANSIZLIK VE HAMİLELİKTE DESTEK

Demir yönünden zengin olması, teff ununu kansızlıkla mücadelede değerli bir gıda haline getirir. Ayrıca içeriğindeki folik asit ve magnezyum miktarı, hamilelik planlayanlar için önemli bir avantaj sağlar.

Teff, düşük glisemik indeks değerine sahiptir. Bu da kan şekerinin hızlı yükselmesini önler, uzun süre tok tutar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

ULAŞILABİLİR VE KULLANIŞLI

Ekolojik gıda mağazalarında yarım kilosu ortalama 10-20 TL’ye bulunabilen teff unu, mutfakta kolayca kullanılabilir. Ekmek, krep, kek veya kurabiye tariflerinde buğday ununun yerine gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Related Posts

Bu meşrubatı sakın içmeyin, bağışıklık sistemini paramparça yapıyor! Canan Karatay ısrarla uyardı

Prof. Dr. Canan Karatay, özellikle gençler ve sporcular tarafından sıkça tüketilen enerji içeceklerinin alkolden bile daha zararlı olduğunu belirterek kalp, sinir sistemi ve bağışıklık üzerinde ciddi tahribat yarattığını söyledi.

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Herkes somon sanıyordu ama… İşte BBC’nin araştırmasına göre en sağlıklı balık: 100 üzerinden 89 gibi dikkat çekici bir puan aldı

BBC’nin kapsamlı araştırması, en sağlıklı balık konusunda ezber bozdu; somonun tahtını sallayan yeni favori, besin değeriyle 100 üzerinden 89 puan alarak listenin zirvesine yerleşti.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?