Avrupa Borsalarında Değişken Bir Seyir Görülüyor
Avrupa borsaları, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine dair belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın değişken açıklamalarının etkisiyle karmaşık bir seyir izliyor.
Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, 515,18 puandan %0,3 düşüşle işlem görürken, Almanya’da DAX 40 endeksi 21.878 puandan %0,3 azalış kaydetti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise 8.404,5 puandan %0,2 kazanç elde etti.
İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,5 artışla 36.630 puan, İspanya’da IBEX 35 endeksi %0,5 yükselişle 13.228 puan ve Fransa’da CAC 40 endeksi %0,6 gerilemeyle 7.439,86 puan seviyelerinde seyrediyor.
Tarifelere yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın değişken açıklamalarının küresel piyasalarda karmaşık bir seyire yol açtığı göz önüne alınarak, Avrupa borsalarının da benzer bir tablo sergilediği görülüyor.
Ekonomik verilerin yanında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili haberlerin de yatırımcıların dikkatini çektiği belirtiliyor.
İngiltere’den yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’yı temsilen Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ve Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un da yer aldığı bir toplantının gerçekleştiği bildirildi.
Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Ukrayna temsilcilerinin, Başkan Trump’ın barış çağrılarına destek verdikleri belirtildi.
Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin ihracatının bir önceki yıla göre %7 artarak 225,4 milyar avroya ulaştığı ifade edilirken, ithalatın da %7,2 artışla 202,4 milyar avroya yükseldiği kaydedildi. Bölge, söz konusu ayda 23 milyar avroluk dış ticaret fazlası verdi.
Imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin açıklanmasına göre, Avrupa genelinde imalat sanayi aktiviteleri zayıf seyrini sürdürdü. Almanya ve Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endekslerinin düşük seyretmeye devam ettiği belirtildi.
Analistler, devam eden zayıf imalat sanayi aktivitelerinin resesyon endişelerini artırdığını ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin Avrupa ekonomisindeki riskleri yükselttiğini vurguladı.
Gün içerisinde Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ile ABD’de dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut konut satışları gibi verilerin takip edileceği belirtildi.