Bilim insanları laboratuvarda ilk kez insan dişi üretti

Yenilikçi Gelişme: İnsan Dişleri Laboratuvarda Üretildi

King’s College London’da görevli bilim insanları, laboratuvar ortamında insan dişi ürettiklerini duyurdu.

Bu önemli bilimsel gelişme, diş sorunlarına yönelik geleneksel dolgu ve implant gibi yöntemlerin yerini alabilecek, yenilikçi ve kalıcı bir çözüm sunma potansiyeli taşıyor.

Araştırma ekibi, Imperial College London ile iş birliği yaparak, diş gelişiminin temel süreçlerini taklit eden özel bir malzeme geliştirdi.

Bu sayede, doğal dişlerin yapısını ve işlevini taklit eden diş yapıları oluşturmayı başardılar.

LABORATUVARDA DİŞ ÜRETİMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

King’s College London’daki bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntem, doğal dişlerin özelliklerini ve işlevlerini taklit eden diş yapıları oluşturmak için hücreleri, biyomalzemeleri ve büyüme faktörlerini bir araya getiriyor.

Bu rejeneratif diş hekimliği yaklaşımının nihai hedefi, diş epiteli ile mezenşim (çoğu dokuyu oluşturan embriyonik bağ dokusu) arasındaki etkileşimleri taklit ederek, bütün bir dişi biyomühendislik yoluyla oluşturmak.

Bu süreç, dişin temel yapı taşlarını laboratuvar ortamında bir araya getirerek, doğal diş gelişimini taklit etmeyi amaçlıyor.

Araştırma ekibinin liderlerinden Dr. Ana Angelova-Volponi, bu araştırmanın arkasındaki temel motivasyonun, “dişi yeniden büyüterek biyolojik bir şekilde değiştirme fikri” olduğunu vurguladı.

LABORATUVARDA ÜRETİLEN DİŞLERİN AVANTAJLARI NELER

Diş kaybı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur ve sadece çiğneme ve konuşmayla ilgili sorunlara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda genel yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilir.

King’s College London Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Xuechen Zhang, laboratuvarda üretilen bu dişlerin doğal olarak yenilenip gerçek dişler gibi çene kemiğine entegre olacağını belirtti.

Zhang, bu yöntemin “dolgu veya implantlardan daha dayanıklı ve biyolojik olarak daha uyumlu bir çözüm” sağladığını iddia etti.

Laboratuvarda üretilen dişler, hastaların kendi dokularıyla uyumlu olduğu için, vücut tarafından reddedilme riskini en aza indiriyor ve uzun ömürlü bir çözüm sunuyor.

BİR SONRAKİ HEDEF: LABORATUVARDA ÜRETİLEN DİŞLERİ HASTALARA NAKLETMEK

Araştırmanın bir sonraki aşaması, laboratuvarda yetiştirilen bu dişlerin hastaların ağızlarına nasıl yerleştirileceğini bulmak olacak.

Xuechen Zhang, bu süreç için çeşitli fikirler öne sürdü; bunlar arasında, eksik dişin bulunduğu bölgeye genç diş hücrelerinin nakledilmesi ve bunların ağız içinde büyümesine izin verilmesi de yer alıyor.

Olası zorluklara rağmen, bu atılımın diş bakımı alanında yeni bir dönemin habercisi olabileceği düşünülüyor.

Related Posts

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

YouTube’un artık çalışmayacağı iPhone’lar

Eski iPhone’lar için destekler yavaş yavaş kesiliyor. Bunlardan biri de Google’dan geldi.

Bir kişi öldüğünde Apple hesabına ne oluyor?

Apple cihazlarını düzenli kullanıyorsanız, hesabınızda fotoğraflar, videolar ve önemli belgeler gibi pek çok değerli veri bulunur. Apple, bu verilerin korunması için iki önemli seçenek sunuyor: Kurtarma Kişisi ve Miras Kişisi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

iPhone 17 Air hayal kırıklığı yaşatacak! Bilgiler tedarik zincirinden sızdı

Apple’ın bu sonbaharda tanıtması beklenen iPhone 17 Air, sadece 145 gram ağırlığı ve 5,5 mm kalınlığıyla “piyasadaki en ince ve en hafif” akıllı telefonlardan biri olma iddiasını taşısa da söylentiler umut verici değil.

Yeni nesil enerji kaynağı: Sıvı sodyumlu pil geliyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, sıvı sodyum ve hava kullanarak çalışan yeni bir prototip yakıt hücresi geliştirdiklerini duyurdu.