Çözünebilir balıkçı ağı projesi TEKNOFEST şampiyonu oldu

TEKNOFEST KKTC: Çevre ve Enerji Teknolojileri Kategorisinde Yenilikçi Balıkçı Ağı Projesi Birinci Oldu

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 132 paydaş kurumun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST KKTC’de toplamda 13 farklı alt kategoride 6 teknoloji yarışması düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Toplam 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Araştırma Proje Yarışması’nın “Çevre ve Enerji Teknolojileri” kategorisinde birinci olan “PAGİT Spektrum: DEEPNETS” takımı, çözünebilir balıkçı ağı projesiyle dikkat çekti. Türkiye’den Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, danışmanları Mehmet Nuri Öğüt yönetiminde başarılı bir performans sergiledi.

Mikroplastik ve Atık Sorununa Yenilikçi Çözüm

Projenin geliştiricisi Hakan Çevik, denizlerdeki atıklar arasında balıkçı ağlarının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, deniz ve okyanus ekosistemlerinin bu atıklar nedeniyle tehlikede olduğunu belirtti. Takımın multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu biyobozunur malzemeden tasarlanan balıkçı ağı, su altında 6 ay içerisinde eriyerek doğal bir döngü oluşturuyor.

Bu yenilikçi çözüm sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden ve endüstriyel balıkçı ağlarından arındırılması hedefleniyor. Çevik, projenin ekibine duyduğu gururu dile getirirken, rektörleri Prof. Dr. Rana Kibar’ın desteğine teşekkür etti.

Related Posts

Marketteki kahverengi yumurtalar artık satılmıyor

ABD’de halk sağlığı alarmda… En çok tüketilen yumurta türleri arasında yer alan kahverengi yumurtalar için acil geri çağırma başlatıldı.

Yardım bekleyenleri eğlenerek hedef alıyorlar

İşgalci İsrail ordusu, ateşkes müzakerelerine rağmen Gazze’de katliam işlemeye sürdürüyor.

Mansur Yavaş duyurdu: İzmir’e yeni destek ekibi gidiyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yangınla mücadele kapsamında İzmir’de 4 araç ve 9 itfaiye personelinin aktif görev yaptığını, ayrıca Manisa’da 5 araç ve 8 personelin çalışmalara katıldığını belirtti.

Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov: Moskova Afganistan İslam Emirliği’ni resmen tanıdı

Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, Moskova’nın Afganistan İslam Emirliği’ni resmen tanıdığını belirtti.

Kredi kartı ile altın alanlar yandı! Hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz

Kredi kartıyla altın alıp daha sonra da altını nakit paraya çevirenler yandı. Son dönemde bu şekilde kredi kartı kullanarak altın alanlar dev cezalara uğruyor. Binlerce vatandaş hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir

ABD ile İran’ın müzakerelere başlayacağı iddia edildi

ABD medyası, ABD ile İran arasındaki nükleer görüşmelerinin yeniden başlayacağını iddia etti. İddiaya göre taraflar, önümüzdeki hafta Oslo’da görüşmeyi planlıyor.