Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Marmara Denizi’nde Meydana Gelen Deprem İstanbul’da Kentsel Dönüşümü Gündeme Getirdi

Marmara Denizi Silivri açıklarında yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da olası büyük tahribatı tekrar hatırlatırken, riskli binaların yenilenmesi için kentsel dönüşümün önemini vurguladı.

Kentsel dönüşüm sürecinin hukuki yönleri hakkında konuşan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, ev sahiplerinin bu sürece başlamadan önce belediyeye başvurarak imar durumlarını öğrenmeleri gerektiğini belirtti. Daha sonra, uzmanlarla beraber yeni binanın maliyeti üzerine hesaplamalar yapmaları gerektiğini ifade etti.

“Yarısı Bizden” Kampanyası kapsamında sunulan 100 bin lira kira yardımı, 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi desteğinin önemini vurgulayan Öngören, sözleşme aşamasında mutlaka uzman avukat eşliğinde yazılı bir inşaat sözleşmesi yapılarak sürecin desteklenmesi gerektiğini açıkladı.

Binadaki arsa paylarının yüzde 51’ini temsil eden daire sahiplerinin anlaşması durumunda dönüşümün gerçekleştirilebileceğini belirten Öngören, hak sahipleri arasında anlaşmayı kabul etmeyenler için uygulanacak süreç hakkında bilgi verdi.

Kentsel dönüşüm sürecinde en sık karşılaşılan sorunlardan birinin çoğunluğu sağlayan maliklerin azınlıktaki kat maliklerine adil olmayan şartlar dayatması olduğunu belirten Öngören, bu durumun mülkiyet hakkı açısından ciddi sorunlar doğurduğuna dikkat çekti.

Arsa payı düzenlemelerinin kentsel dönüşüm sürecinde sıkça dava konusu olduğunu ifade eden Öngören, vatandaşların arsa payı düzeltme davası açma hakkına sahip olduklarının altını çizdi.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde ev sahiplerinin, yapılacak sözleşmeleri dikkatlice incelemeleri gerektiğini belirten Öngören, ayrıca müteahhitin gereğini yerine getirmediği durumlarda ek tazminat ödenmesini öngördüğünü belirtti.

Kentsel Dönüşümde Hukuki Destek Almanın Önemi

Avukat Oğuz Yavuz da kentsel dönüşüm sürecinde başarılı bir şekilde ilerlemek için hukuki destek almanın gerekliliğine vurgu yaparak, inşaat sürecinde karşılaşılabilecek sorunlara önlem alacak şekilde sözleşmeler hazırlanması ve uzmanların desteğinin önemini vurguladı.

Yavuz, dönüşüm sonrası konut tesliminde yaşanabilecek gecikmelere karşı teslim sürelerinin net şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, arsa sahiplerinin inşaat tamamlanmadan müteahhide tüm alacaklarını vermeme gerekliliğini, aksi takdirde gecikme durumunda dava açılabilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Related Posts

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

Dünyanın en iyi havalimanı yine İGA İstanbul Havalimanı oldu

Uluslararası seyahat dergisi Travel and Leisure’ın okurları bu yıl da “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı”nı belirledi. Listenin zirvesine, geçen yıl olduğu gibi İGA İstanbul Havalimanı yerleşti.

Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?

Son günlerde kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri olan “Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?” sorusu, TBMM’de görüşülen torba yasa teklifiyle yeniden gündeme geldi.

Sizi gidi faizciler sizi

Millet 4.7 trilyon lira vergi ödedi, iktidar 1.1 trilyonunu faizciye verdi. 6 ayda bütçeden 1.1 trilyon liralık faiz ödemesi yapıldı. Aynı dönemde depremzedeye sadece 90 milyar lira, çiftçiye 167 milyar lira, yoksula ise 180 milyar liralık kaynak ayrıldı.

‘Krediyi Ziraat’ten değil Ziraat Katılım’dan aldım’

Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şirketine 265 milyon lira kredi aldığını doğruladı. “Ancak yöneticisi olduğum Ziraat’tan değil, Ziraat Katılım’dan aldım. Raporda ‘sehven’ yazılmış” dedi.