Küresel piyasalarda tarife iptal kararı ve büyüme verileri yatırımcıların odağına yerleşti

“`html

ABD Ekonomisi Üzerine Önemli Gelişmeler ve Piyasa Tepkileri

Yatırımcıların orta ve uzun vadeli karar alma süreçlerini etkileyen küresel resesyon ve enflasyon unsurları, bugün açıklanacak büyüme verileri ve yarınki çekirdek kişisel tüketim harcamaları ile daha fazla gündeme gelecek. Bu açıklamalar, ABD ekonomisine dair önemli bilgiler sunacak.

ABD yönetiminin benimsediği korumacı ticaret politikalarının sonucunda ortaya çıkan ekonomik belirsizlikler, makroekonomik verilere de yansıyor. Bu bağlamda, ABD ticaret mahkemesinin karşılıklılık esasına dayalı tarifelerin geçersiz kılınmasına ilişkin gelişmeler dikkatle izleniyor.

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Korumacı Tarifeleri Geçersiz Kılma Kararı Aldı

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Başkan Donald Trump tarafından diğer ülkeler için uygulanan tarifelerin yasal sınırları aştığına hükmederek, bu tarifelerin devre dışı bırakılması gerektiği yönünde bir karar verdi. Mahkeme, karşılıklılık esasına dayalı tarifelerin, ithalatı düzenleme konusunda Başkan’a tanınan yetkileri aştığını kaydetti.

Anayasa gereğince, ticaret ve vergi düzenlemesinin yalnızca Kongre tarafından yapılabileceğini belirtirken, itiraz edilen tarifelerin iptal edileceğine ve uygulamasının kalıcı olarak yasaklanacağına dikkat çekti. Basında yer alan haberlere göre, Trump yönetimi bu karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Uzmanlar, bu kararın, yasal olarak geçerli olan çelik, alüminyum ve otomobil ithalatındaki tarifelere etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra, bu gelişme, ABD’nin ticaret politikalarında önemli değişikliklere ve gelecekteki ticaret anlaşmalarının seyrine etki edebilir. Yatırımcılar, ABD yönetiminin kongre üzerinden yeni tarifeler konusunda karar almaya devam edebileceğini düşünmekte, ancak bunun sürecin uzamasına neden olabileceği öngörülüyor.

Analistler, tarife değişikliklerinin yatırımcıların karar alma süreçlerini etkileyebileceği ve tarifelere ilişkin netlik gelene kadar piyasalarda temkinli bir duruşun süreceğini belirtiyor.

Fed Tutanaklarında Temkinli Yaklaşımlar Öne Çıkıyor

Fed’in gelecekteki politikalarındaki belirsizlikler devam ederken, dünkü toplantıya dair tutanaklar, banka yetkililerinin hükümet politikalarındaki değişimlerin ekonomik etkilerinin sonuçlarının netleşene dek “temkinli bir yaklaşım” benimseneceği yönünde bir değerlendirme yaptığını ortaya koydu.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin; istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü risklerin artarken, enflasyonun ise yukarı yönlü risklerle karşı karşıya olduğu yönündeki görüşleri paylaşıldı. Gümrük tarifelerinin artışının potansiyel etkilerinin bu durumu kuvvetlendirdiği vurgulandı.

Yetkililerin, enflasyonun ve işsizlik oranlarının artış risklerine dair fikir birliğinde olduğu belirtilirken, “Neredeyse tüm yetkililer, enflasyonun beklenenden daha uzun süre kalıcı olabileceğinden endişe duyduklarını ifade etti.” ifadeleri kullanıldı.

Fed’in enflasyon ve resesyon risklerinin aynı anda etkili olabileceği değerlendirmesinin, gelecekte parasal sıkılık sebebiyle resesyon endişelerini artırabileceği düşünülüyor.

Musk, Trump’a Danışmanlık Görevinden Ayrıldı

Öne çıkan ekonomik gelişmeler arasında, Amerikalı iş insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump’a yaptığı danışmanlık görevinden ayrıldığını duyurdu. X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Özel hükümet temsilcisi olarak görev sürem sona eriyor. Başkan Trump’a, israfı azaltma fırsatı sunduğu için teşekkür ederim.” dedi.

Musk, Hükümet Verimliliği Departmanı’nın (DOGE) başında bulunduğu süreçte yaptığı açıklamalarda, “DOGE misyonu zamanla daha da güçlenecek ve hükümet genelinde bir yaşam biçimine dönüşecek.” ifadelerini kullandı.

Nvidia’nın Gelir Rakamları ve Tarife İptali Sonrası Piyasaların Tepkisi

New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Nasdaq yüzde 0,51 ve Dow Jones yüzde 0,58 değer kaybı yaşadı. Ancak, piyasa kapandıktan sonra yapılan işlemler vadeli piyasalara olumlu yansıdı ve endeks vadeli kontratlar yeni güne artışla başladı.

California merkezli çip üreticisi Nvidia’nın gelirleri, üç aylık dönemde yıllık bazda yüzde 69 artarak 44,1 milyar dolara yükseldi; bu durum piyasa beklentilerini aştı. Geçen yılın aynı dönemine göre gelirini bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 12 artırdı.

Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, yaptığı açıklamada Blackwell NVL72 yapay zeka süper bilgisayarının üretimde olduğunu duyurdu. Bu gelişmeler doğrultusunda Nvidia hisseleri, piyasa sonrası işlemlerde yüzde 5 değer kazandı ve teknoloji ile yarı iletken sektöründeki diğer şirketlerin hisselerinde de alım baskısı yaşandı.

Tahvil piyasasında ise satış yönlü bir seyir hâkim oldu ve ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 4,48 seviyesinden kapattı. Şu anda ise faiz yüzde 4,53 seviyesine yükselmiş durumda. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,6 gerileyerek 3,270 dolardan işlem görüyor.

Dolar endeksi yeni güne yatay seyirle 100,3 seviyesinden başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,3 artarak 63,1 dolara ulaştı.

Avrupa’da Banka Başkanı Bailey’in Konuşması Bekleniyor

Avrupa borsaları dün, İtalya hariç, genel olarak negatif bir seyir izledi. Bugün ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’in konuşmasının yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceği öngörülüyor.

Tarife gelişmeleri Avrupa’daki yatırımcılar için de önemli bir gündem maddesi oluştururken, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife müzakereleri hakkında belirsizlikler devam ediyor.

Dün Almanya’da DAX 40 yüzde 0,78, İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,59 ve Fransa’da CAC 40 yüzde 0,49 değer kaybetti; İtalya’da ise FTSE MIB 30 endeksi yatay kaldı. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne artışla başlamış durumda.

Asya Piyasaları Tarife İptali Kararını Olumlu Karşılıyor

Asya borsaları, Nvidia’nın finansal sonuçları ve ABD mahkemesinin karşılıklılık esasına dayalı tarifeleri iptal kararı sonrasında alım yönlü bir eğilim gösterdi. Güney Kore Merkez Bankası’nın da politika faizini düşürmesi dikkat çekti.

Nvidia’nın öngörüleri aşan sonuçlarının ardından, Güney Koreli ve Japon teknoloji hisselerinde artış gözlemlendi. Ayrıca, Güney Kore Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 2,75’ten yüzde 2,50’ye indirdi. Banka, gelişmeyi, ekonomik büyümenin büyük ölçüde azalması ve enflasyonun istikrarlı kalacağı beklentileriyle ilişkilendirdi.

Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,8, Güney Kore’de Kospi yüzde 1,8, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 ve Hong Kong’da Hang Seng yüzde 1,2 değer kazandı.

Yurt İçindeki Dış Ticaret İstatistikleri Takip Ediliyor

Dün Borsa İstanbul, satış ağırlıklı bir seyir izleyerek, BIST 100 endeksi yüzde 0,39 değer kaybederek 9.177,70 puandan kapandı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksini temel alan haziran vadeli kontrat da yatay seyirle 10.432,00 puandan işlem gördü.

Bugün yatırımcıların dikkatle izleyeceği dış ticaret istatistikleri açıklanacak. Dolar/TL, dün yüzde 0,6 artışla 39,0980’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yaklaşık aynı seviyede, 39,1010’dan işlem görüyor.

Uzmanlar, yurt içinde dış ticaret dengesi ve haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra yurt dışında ABD’de büyüme verileri, çekirdek PCE fiyat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının da takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek, 9.300 ve 9.400 puanın ise direnç konumunda olduğunu ifade ettiler.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler Şöyle:

  • 10.00 Türkiye, nisan ayı dış ticaret dengesi
  • 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 15.30 ABD, 1. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)
  • 15.30 ABD, 1. çeyrek çekirdek PCE fiyat endeksi
  • 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 17.00 ABD, nisan ayı bekleyen konut satışları
  • 22.00 İngiltere, BoE Başkanı Bailey’in konuşması

“`

Related Posts

Otomotiv endüstrisi 3,9 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, mayıs ayında 3,9 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.

Zirai don en çok onu vurmuştu, zam şampiyonu oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2025 yılı Mayıs ayına ilişkin perakende fiyat değişimlerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, geçtiğimiz ay İstanbul’da fiyatı en çok artan ürün ile en çok ucuzlayan ürün belli oldu. İTO verilerine göre, Mayıs ayında …

TÜİK açıkladı: Hanehalkı bütçesinde aslan payı konut ve kira harcamalarına gitti

TÜİK açıkladı: Hanehalkı bütçesinde aslan payı konut ve kira harcamalarına gitti

Vatandaş 2024 yılında en çok neye para harcadı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’de vatandaşların en yüksek harcama yaptığı pay yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları olurken ikinci sırada yüzde 21,6 ile ulaştırma; üçüncü sırada ise yüzde 18,2 ile gıda ve alkolsüz içecekler yer aldı.

Merkez Bankası’ndan yeni rapor: Şirketler borç batağında değil

TCMB’nin analizine göre, son parasal sıkılaşma döneminde firmaların temerrüt riskinde ciddi bir artış yaşanmadı. Firmalar, güçlü finansal yapıları sayesinde bu dönemi daha sağlam geçirdi.

Tapuda yeni dönem: Hızlı ve dijital

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, şehirlerin dijital dönüşümünü hızlandıracak iki önemli projeyi hayata geçiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, “3 Boyutlu Şehir Modeli” ve “Değer Bilgi Merkezi” projeleriyle Türkiye’nin tapu kayıt …