Milyonerler paraya doymadı! 5 yılda mevduatlar katlandı

Türkiye’de Mevduat Yapısında Son 5 Yılda Dramatik Değişim!

Türkiye’de yurt içi yerleşiklerin Türk Lirası (TL) cinsinden mevduat yapısında son beş yılda dikkat çekici bir değişim yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, küçük tasarruf sahiplerinin toplam mevduattaki payı önemli ölçüde azalırken, milyon lira ve üzeri mevduata sahip kişi sayısı ve toplam içindeki ağırlıkları hızla arttı.

Milyoner Sayısı Hızla Artıyor

Son beş yılda enflasyonun etkisi, TL’nin alım gücündeki aşınma ve finansal piyasaların yönü, büyük tutarda mevduata sahip olanların birikimlerini daha hızlı artırmasına neden olurken, küçük tasarruf sahiplerinin sistem içindeki görünürlüğü azaldı. “Mevduatın demokratikleşmesi” hedeflenirken, fiilen tam tersi bir tablo ortaya çıktı.

2020 yılının Ocak ayında 10 bin TL’ye kadar mevduatı bulunanların toplam mevduattaki payı yüzde 2,81 iken, 2025 Nisan itibarıyla bu oran yüzde 0,65’e kadar geriledi. Aynı dönemde, 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip olanların toplam içindeki payı ise yüzde 78,6’ya ulaştı.

Mevduat türlerinde pay değişimleri şu şekilde oldu:

10 bin TL’ye kadar olan mevduatların toplamı 2020 Ocak ayından 2025 Nisan sonuna yüzde 94 oranında artış gösterirken, 10 bin-50 bin TL arasındaki mevduatların değişimi ise yüzde 133 oranında oldu. 50 bin ila 250 bin TL aralığındaki mevduatların değişimi yüzde 172 olurken, 250 bin ila 1 milyon TL’lik mevduatların değişimi yüzde 504 oranında artış şeklinde oldu. Aynı dönemde 1 milyon TL üzerindeki mevduatlar ise yüzde 1.111 oranında artış gösterdi.

Mudi Verilerinde de Büyük Değişim Var

Mevduat sahiplerinin sayısındaki değişim de dikkat çekici. 10 bin TL’ye kadar olan hesaplarda yüzde 62 oranında artış olurken, 10 bin-50 bin TL arasındaki mevduatlarda yüzde 140, 50 bin ila 250 bin TL aralığındaki mevduatlarda yüzde 153, 250 bin ila 1 milyon TL arasındaki mevduatlarda yüzde 453 ve 1 milyon TL üzerindeki mevduatlarda da yüzde 970 oranında artış meydana geldi.

Mudi paylarındaki değişime bakıldığında 1 milyon TL’nin üzerinde hesabı olan mudilerin 2020 Ocak ayında tüm hesapların yüzde 0,18’i oranında olurken, 2025 Nisan’da yüzde 1,09 oranında pay aldıkları görüldü. Ortalama hesap bakiyelerine bakıldığında ise fark açık bir şekilde ortaya çıktı. 10 bin TL’ye kadar olan hesapların bakiyelerinde ortalama 792 TL bulunurken, 1 milyon TL üzerindeki hesaplarda ortalama 7 milyon 230 bin 362 TL bulunuyor.

Related Posts

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi borsada neler oldu?

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artışla 9.284,48 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 35,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,92 …

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Hazine ve Maliye Bakanlığı son noktayı koydu: Vergi affı mı gelecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “vergi affı” ve “yeniden yapılandırma paketi” ile ilgili herhangi bir çalışmanın bulunmadığını duyurdu.

ÖTV tasarısı gündeme geldi, ikinci el fiyatları yükseldi

ÖTV tasarısı gündeme geldi, ikinci el fiyatları yükseldi

Dev Alman otomobil markasında elektrikli rüya sona erdi

Son örnek olarak Audi’nin 2033 yılında içten yanmalı motor üretimini durdurma planından resmen vazgeçtiği ve ‘öngörülebilir gelecekte pazar taleplerini izleyerek esnek kalmaya’ devam edeceği belirtildi. İçten yanmalı motorla çalışan son yeni Audi’nin …

Tatil göçüne hazırlık: Sınır kapılarına yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı, yaz tatili döneminde artan yolcu geçişlerine karşı sınır kapılarında kapsamlı tedbirler aldı. Emniyet ve gümrük personeli takviye edildi, vatandaşların işlemleri için yeni alanlar oluşturuldu.