Örümcek Adam gerçek oluyor

2020 yılında biyomedikal mühendisliği alanında araştırma görevlisi olan Marco Lo Presti, su altı yapıştırıcıları üzerine çalışıyordu. Midyelerin su altında kayalara sıkıca yapışmasından yola çıkan Lo Presti, ipek ve dopamin karşımının benzer bir etkisi olduğunu gördü.

Şans eseri fark etti

Deneylerden sonra karışımını tüplerden asetonla temizleyen Lo Presti, ipek ve dopaminin asetonla temasından sonra katı bir formata, ağ benzeri, elyaf gibi görünen bir malzemeye dönüştüğünü fark etti. Bunu çalıştığı Silklab’in patronu olan Profesör Fiorenzo Omenetto’ya gösteren Lo Presti, süper güçleri taklit eden bir malzemenin her zaman çok iyi olduğunu düşündüklerini belirtti.

Ağ atma evrimi Lo Presti ve meslektaşlarının ince bir ipek fibroin ve dopamin kombinasyonunu bir iğne aracılığıyla püskürtmeleriyle başladı. Bu, başlangıçta doğrudan aseton banyosuna atılıyordu ve bu da maddenin katılaşarak bir hidrojele dönüşmesini tetikliyordu.

Ekip daha sonra asetonu, iç iğne katmanındaki ipeği ve dopamini çevreleyerek sıvının doğrudan havaya fırlamasını sağlayan koaksiyel iğnenin dış katmanına eklemeye karar verdi. Aseton havada buharlaştıkça, dopamin maddenin katılaşma sürecini hızlandırdı ve ipekten suyu çekerek yapışkan, güçlü, eğrilmiş lifler oluşturdu. Daha sonra liflere daha fazla çekme mukavemeti kazandırmak için kitosan ve biyopolimer nesnelere yapışma özelliğini artırmak için borat tamponu eklendi.

Kullanılabilir duruma geldi

Marco Lo Presti, artık 30-35 santimetre mesafedeki bir nesneyi yakalayıp, 15-20 gram ağırlığında nesnelerin kaldırılabildiğini aktardı. Deneyler sonucunda ipek liflerle, su üzerinde yüzen bir deney tüpü ve kısmen kuma gömülmüş paslanmaz çelik bir neşter uzaktan alınabildi.

Binalardan sallanabilecek miyiz?

Profesör Omenetto “Herkes binalardan sallanıp sallanamayacağımızı bilmek istiyor. Henüz orada değiliz. Ancak su altında kaybolan bir nesnenin kurtarılmasında veya uzaktan nesneleri yakalayabilen bir drone yapımında kullanılabilir” şeklinde konuştu. Doğal ipeğin çok güçlü, sert olduğuna ve büyük ağırlıkları kaldırabileceğine dikkat çeken Omenetto, kendi buluşlarının da bu seviyeye gelebileceğini umduklarını aktardı.

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

106 yıllık otomotiv devi logosunu değişti

Ünlü otomobil markası Bentley beşinci kez logo değişikliğine gitti.

Bir parça terlik kullanarak ikinci el aracın değerini katlıyorlar

Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ama çoğu zaman göz ardı ettiğimiz araç kapısı kapanırken çıkan o rahatsız edici ses… Peki ya bu sesi tamamen ortadan kaldırmanın yolu bir terlik parçasından geçiyorsa? Evet, yanlış duymadınız. İlginç bir yöntem, araç kapılarındaki gürültüye karşı beklenmedik bir çözüm sunuyor.

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Türkiye’de elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu

Türkiye’de yılın ilk yarısında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 44,6’sını oluştururken toplam satışları 217 bin 580’e ulaştı. Haziran ayında toplam 25 bin 646 “tam elektrikli”, 22 bin 506 hibrit otomobil satıldı.

Yapay zekanın sızamayacağı bir altyapı geliştirildi

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, “internetin kurallarını değiştirdiğini” söylüyor.