Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

 

Çiğ sebzelerin besleyici değeri genellikle daha yüksektir, ancak pişirmek bazı vitamin ve mineralleri kaybetmesine neden olabilir ancak emilimlerini arttırabilir. Hangi sebzelerin çiğ tüketilmesi daha iyi hangilerinin pişirilmesi gerektiği konusunda bir rehber sunuyoruz.

Pişirme işlemi genellikle sebzelerin besin değerini azaltır, özellikle suyu çözünür vitaminler ve mineraller için geçerli olabilir, bu nedenle suyunu da tüketerek çözülebilirler. Ancak suyunu dökerken bu vitaminler kaybolabilir.

Lahana, brokoli, ıspanak, bezelye gibi sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olan sebzelerdir. Bu vitaminler ısının etkisiyle parçalanabilir, bu nedenle C ve B vitaminleri açısından zengin sebzeleri az su ve hafif bir şekilde pişirmek en iyisidir.

Tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olabilir. Dengeli bir beslenme bu vitaminleri sağlayabilir.

Hangi sebzeler pişirilirken daha besleyici hale gelir?

Havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler pişirildiğinde besleyici olabilir çünkü pişirme işlemi hücre yapısını bozar ve besin öğelerinin emilimini artırabilir.

Bazı dezavantajları olmasına rağmen pişme işlemi sebzelerin lezzetini artırabilir ve bu da daha fazla tüketmeyi teşvik edebilir.

İpucu: Sebzeleri doğrayın

Sebzeleri ince ince doğramak, çiğ halde tüketildiklerinde daha lezzetli olmalarını sağlayabilir.

Çiğ beslenme diyetleri hakkında

Çiğ beslenme diyetleri, son yıllarda popülerlik kazanan bir beslenme trendidir. Ancak protein, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin öğelerini yeterli miktarda almak zor olabilir.

Çiğ yiyeceklerin hızlı ve basit bir şekilde hazırlanabilmesi avantaj sağlar.

Bu makale ilk olarak Ağustos 2019’da BBC Food’da yayımlandı.

Related Posts

Bu meşrubatı sakın içmeyin, bağışıklık sistemini paramparça yapıyor! Canan Karatay ısrarla uyardı

Prof. Dr. Canan Karatay, özellikle gençler ve sporcular tarafından sıkça tüketilen enerji içeceklerinin alkolden bile daha zararlı olduğunu belirterek kalp, sinir sistemi ve bağışıklık üzerinde ciddi tahribat yarattığını söyledi.

Buğday unu değil yerine bunu kullanın! Hem kemikleriniz hem de bağırsaklarınız şahlanacak

Glutensiz olmasıyla kemikleri güçlendiriyor, bağırsak sağlığını destekliyor. Buğday unu yerine geçecek bu besin, mutfağınızın vazgeçilmezi olacak…

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Herkes somon sanıyordu ama… İşte BBC’nin araştırmasına göre en sağlıklı balık: 100 üzerinden 89 gibi dikkat çekici bir puan aldı

BBC’nin kapsamlı araştırması, en sağlıklı balık konusunda ezber bozdu; somonun tahtını sallayan yeni favori, besin değeriyle 100 üzerinden 89 puan alarak listenin zirvesine yerleşti.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.