Ramazan ayı fiyatları nasıl etkiliyor? Merkez bankası hesapladı

Ramazan Ayının Gıda Fiyatları Üzerindeki Etkisi Analiz Edildi

Ramazan ayının fiyat istikrarı açısından önemli rol oynadığı gıda fiyatları üzerinde yapılan analize göre, şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonunda sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan; gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonunda ise 0,75 ve 1,09 puanlık bir yukarı yönlü etki görüldü.

Yapılan analize göre, “2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplandı” ifadeleri kullanıldı.

Et ve tavuk eti fiyatlarında Ramazan ayı öncesinde başlayan artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında görece ılımlı bir seyir izlediği belirtiliyor.

Yumurta fiyatlarında ise Ramazan ayı itibarıyla artış yaşanırken, sonrasında düşüş görüldü. Analizde “İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu” vurgulandı.

Ramazan Ayında Fiyatlar Yükseldi

Ramazan’ın işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) verileri üzerinden yapılan analizde uzmanlar şu ifadeleri kullandılar:

Kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarındaki artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında ılımlı bir seyre dönüştüğü gözlemlendi.

Related Posts

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

Dünyanın en iyi havalimanı yine İGA İstanbul Havalimanı oldu

Uluslararası seyahat dergisi Travel and Leisure’ın okurları bu yıl da “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı”nı belirledi. Listenin zirvesine, geçen yıl olduğu gibi İGA İstanbul Havalimanı yerleşti.

Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?

Son günlerde kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri olan “Zeytinlikler madenciliğe açıldı mı?” sorusu, TBMM’de görüşülen torba yasa teklifiyle yeniden gündeme geldi.

Sizi gidi faizciler sizi

Millet 4.7 trilyon lira vergi ödedi, iktidar 1.1 trilyonunu faizciye verdi. 6 ayda bütçeden 1.1 trilyon liralık faiz ödemesi yapıldı. Aynı dönemde depremzedeye sadece 90 milyar lira, çiftçiye 167 milyar lira, yoksula ise 180 milyar liralık kaynak ayrıldı.

‘Krediyi Ziraat’ten değil Ziraat Katılım’dan aldım’

Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şirketine 265 milyon lira kredi aldığını doğruladı. “Ancak yöneticisi olduğum Ziraat’tan değil, Ziraat Katılım’dan aldım. Raporda ‘sehven’ yazılmış” dedi.