Türkiye’nin Otomotiv Üretimi İlk Çeyrekte Yüzde 9 Düştü

Türkiye’nin Otomotiv Üretimi İlk Çeyrekte Yüzde 9 Azaldı

Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 9 azalarak 344 bin 120 adede geriledi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak-mart dönemi üretim, ihracat ve pazar verilerini açıkladı.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 9 azalarak 344 bin 120 adete geriledi. Otomobil üretimi yüzde 7 düşüşle 220 bin 927 adede gerçekleşirken traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 352 bin 299 adede ulaştı.

Ticari araç grubunda üretim yüzde 11 azalırken, ağır ticari araç grubunda bu düşüş yüzde 32, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 oldu.

Ticari araç pazarı yüzde 16, ağır ticari araç pazarı yüzde 20, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 16 daraldı. Toplam taşıt pazarında yerli araç payı yüzde 31’e gerileyerek kayıtlara geçti. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 65 seviyesinde gerçekleşti.

Hafif araçlarda kapasite kullanım oranı yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 47, otobüs-midibüs grubunda yüzde 60 ve traktörde yüzde 44 seviyesinde gerçekleşti.

Otomotiv sanayisi ihracattaki liderliğini korudu

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı sektörel ihracat sıralamasında zirvede yer aldı. Toplam otomotiv ihracatı yüzde 17 artarak 9,4 milyar doları bulurken Avro bazında ise yüzde 1,4 artarak 8,6 milyar avro oldu. Ana sanayi ihracatı yüzde 1, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 3 arttı.

Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 azalırken, otomobil ihracatı yüzde 3 geriledi. Ticari araç ihracatı artarken, traktör ihracatı yüzde 45 azaldı.

Otomotiv satışları düşüş gösterdi

Toplam pazar yüzde 7 azalarak 285 bin 818’e geriledi. Otomobil pazarı yüzde 4 azalırken, ticari araç pazarında yüzde 16, ağır ticari araç pazarında yüzde 20, hafif ticari araç pazarında yüzde 16 düşüş yaşandı.

Otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 32, hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise yüzde 22 olarak gerçekleşti. Toplam taşıt pazarındaki yerli araç payı yüzde 31’e gerileyerek kaydedildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ali Canberk Özbuğutu – Ekonomi

Related Posts

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.

Yapay zeka sosyal medyayı ele geçirdi! Bu da Olimpiyat Oyunları’na katılan obez kadın! 24 saatte bakın kaç milyon izlendi

Sosyal medya platformları, yapay zeka (AI) teknolojisiyle üretilen viral videoların istilası altında. Son olarak, obez bir kadının Olimpiyat Oyunları’nda havuza atlayarak havuzun taşmasına ve çevresindeki her şeyi yıkmasına neden olduğu bir video …

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

YouTube’un artık çalışmayacağı iPhone’lar

Eski iPhone’lar için destekler yavaş yavaş kesiliyor. Bunlardan biri de Google’dan geldi.

Bir kişi öldüğünde Apple hesabına ne oluyor?

Apple cihazlarını düzenli kullanıyorsanız, hesabınızda fotoğraflar, videolar ve önemli belgeler gibi pek çok değerli veri bulunur. Apple, bu verilerin korunması için iki önemli seçenek sunuyor: Kurtarma Kişisi ve Miras Kişisi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.