Türkiye, bilhassa 2000’li yılların başından itibaren yurt dışına kaçırılan tarihi yapıtların iadesi için ilgili ülkelerle ağır bir çalışma yürütüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Uğraş Daire Başkanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde, 2002’de kurulan Kaçakçılıkla Çaba Ofisi, kültür varlıklarının iadesini sağlıyor.
AA’da yer alan habere nazaran, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Gayret Ofisi tarafından, cami ve mescitlere hayırsever kişi ya da kurumlarca bağışlanmış (teberrükat) eşyalara ilişkin envanter fişleri ve İngilizce çevirileri dijital ortamda hazırlanıyor.
Eser, 2003’te Türkiye’den kaçırıldı
Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’de yaptırdığı Kurşunlu Mescidi’ne bir hac dönüşü ikram ettiği varsayım edilen ve 1700’lü yılların ortalarına tarihlenen el dokuması Kabe örtüsü de 2003’te Türkiye’den kaçırıldı.
Türkiye’ye iade edildi
Londra’da bir antikacıya satılmak istenirken, antikacının Topkapı Sarayı Müzesi’ne örtülere ait fikir sorması üzerine yapıtın yeri tespit edildi.
VGM Kaçakçılıkla Uğraş Ofisi’nin da ilgili kurumlarla irtibat kurarak yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda, tarihi Kabe örtüsü, 2004’te Türkiye’ye geri getirildi.