Üç maden ocağında ‘grizu’ tehlikesi

Zonguldak’taki Maden Ocaklarında Metan Gazı İncelemesi

Türkiye Taş Kömürü (TTK) İşletmesi’ne bağlı Zonguldak’taki Kozlu, Üzülmez ve Karadon maden ocaklarında metan gazı artışı tespit edildi.

Çalışma Bakanlığı müfettişleri, yaklaşık 6 bin yeraltı işçisinin vardiyalı şekilde çalıştığı ocaklarda üretime ara verilip, havalandırma sisteminin incelenmesini talep etti. Ancak TTK ve Enerji Bakanlığı yetkilileri yapılan değerlendirmede ocakların kapatılmasının gerekli olmadığına karar verip üretime devam etmeye karar verdiler.

‘Hava Çıkışı Düşük’

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, SÖZCÜ gazetesine yaptığı açıklamada, “Binlerce işçinin hayatını tehlikeye atmayın, yeni bir Amasra faciası yaşatmayın, hava çıkış hızı 0.5 metre/saniyenin altına düşüyor” şeklinde konuştu.

Yavuzyılmaz, müfettişlerin hava çıkış hızının yetersiz olduğunu belirlediğini ifade ederek, “Müfettişler, insan hayatı göz önünde bulundurularak üç ocağın kapatılıp, havalandırma sisteminin kontrol edilip sorun giderilene kadar üretime ara verilmesini istedi. Ancak Enerji Bakanlığı ve TTK yetkilileri yapılan son toplantı sonrasında üretime devam kararı aldı. Bu karar büyük risk taşıyor. Ocaklardaki havalandırma hızı 0.5 metre/saniyenin altına düştüğünde metan gazı birikir ve grizu tehlikesi ortaya çıkar. Ekim 2022’de Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan faciada da hava çıkış hızı yetersizliğinden dolayı metan gazı birikmiş ve 43 kişi hayatını kaybetmişti. Yıllardır madenlerde trajediler yaşanıyor ve hayatlarını kaybeden insanlar veriyoruz. Yeni bir Amasra faciası yaşanmamalı, işçilerin hayatı riske atılmamalı” şeklinde konuştu.

Sendika Durumu Karıştırdı

Muhalefetin ve müfettişlerin uyarılarına rağmen sendikanın açıklamaları kafa karıştırdı. Türk-İş’e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaptığı açıklamada bakanlığın ‘risk yok’ açıklamasını yineledi ve “İşyerlerimizde işçi sağlığı ve güvenliği için alınan tedbirlerin kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğine, teknik iyileştirmelerin de en kısa sürede yapılacağına inanıyoruz” dedi. Yeşil’in açıklamasında riskin var olup olmadığına dair bir ifade yer almamaktadır.

Related Posts

Her iki araçtan biri bu 4 şehirde!

Ocak-nisan döneminde Türkiye genelinde trafiğe kaydı yapılan 690 bin 209 aracın yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yollara çıktı. İstanbul, 196 bini aşan yeni araç kaydıyla ilk sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre toplam taşıt sayısı ise 32 milyona dayandı.

Merkez Bankası’ndan dolar tahmini: Yakında 44 TL olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) anketinde piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyatları (TÜFE) beklentisi yüzde 29,98’den yüzde 30,35’e yükseldi. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket …

İstanbul’da suya zam geldi

Yeni tarifeye göre İstanbulluların yüzde 85’inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye, 16-30 metreküp arası 2. kademenin birim fiyatı 64.58 TL’den 71.04 TL’ye, 31 metreküp ve üzerindeki 3.kademe 93 …

İBB Meclisinde İSKİ’ye ilişkin soru önergesi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, İSKİ’nin çalışmalarına ilişkin soru önergeleri verildi.

Frenlerde arıza! Ford binlerce aracı geri çağırdı

Ford, ABD genelinde önemli bir geri çağırma kararı aldı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 273 bin 789 araç, olası fren arızası riski nedeniyle geri çağrılıyor. Geri çağırmadan etkilenen …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı? (14 Mayıs 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 38,7840 liradan, euro 43,4280 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,7820 liradan alınan dolar, 38,7840 liradan satılıyor. 43,4260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,4280 lira olarak belirlendi. Dün doların …