Doğru beslenme akademik başarıyı nasıl artırıyor? Uzmanı açıkladı

Öğretim Görevlisi Özlem Demir, doğru beslenmenin sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığın da temel anahtarı olduğunu vurgulayarak, beslenmeye dair önerilerde bulundu. Beynin günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını tükettiğini ifade eden Demir, bu süreçte glikozun ana enerji kaynağı olduğu bilgisini verdi.

Düzenli kan şekeri seviyelerinin, odaklanma ve hafıza üzerinde olumlu etki yarattığını söyleyen Demir, “Özellikle öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırıyor. Yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkiliyor. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan B12 ve Demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli. Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar” diye konuştu.

‘BAŞARI İÇİN DÜZENLİ ÖĞÜN ŞART’

Düzensiz öğünler, kan şekeri dalgalanmalarına yol açarak dikkat dağınıklığına neden olabilir. Özlem Demir, kahvaltının bu noktada çok önemli olduğunu vurguladı. Araştırmaların, kahvaltı yapmayan öğrencilerin testlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyduğuna değinen Demir, aşırı şeker tüketiminin uyku kalitesini düşürdüğünü ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini belirtti.

FAST FOOD VE KAFEİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Demir, aşırı şeker ve fast food tüketiminin ani enerji düşüşlerine neden olduğunu, bunun da öğrencilerin gün içindeki motivasyonunu azalttığının altını çizdi. Ayrıca, aşırı kafein tüketiminin kaygıyı artırabileceği ve uyku düzenini bozabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AKADEMİK BAŞARI İÇİN ÖNERİLEN DİYET: AKDENİZ DİYETİ

Demir, “Akademik performansı destekleyen en etkili diyetlerden biri Akdeniz diyetidir. Bol sebze, meyve, tam tahıl, zeytinyağı ve deniz ürünlerinden oluşan bu diyet, antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını geliştirir” dedi.

Demir beslenmeye dair önerilerini 5 madde de özetledi:

– Düzenli öğünler tüketin

– Omega-3, vitamin ve mineral açısından zengin gıdaları tercih edin

– Fast food ve aşırı şeker tüketiminden kaçının

– Kahvaltıyı asla atlamayın

– Akdeniz diyeti gibi dengeli bir beslenme planı benimseyin

Related Posts

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Akciğer kanserinin tanısında önemli bir gelişme yaşandı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk ve ekibi, akciğer kanseri tanısında önemli bir başarı elde etti.