Yukarıda bahsedilen yağ benzeri madde normal miktarlarda normal hücre fonksiyonu, sindirim ve hormon sentezi için gereklidir. Ancak vücuttaki fazlalığı felç de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini artırır. LDL vücuttaki lipitlerin çoğunluğunu oluşturur. Bunların fazlası kan damarlarının duvarlarına yerleşerek “plak” oluşturabilir. Bu da kalp sorunları riskini artırır.
Yüksek LDL düzeylerinin nedenleri arasında yağlı yiyecekler yemek, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara içmek, alkol almak ve genetik yatkınlık yer alır. Öte yandan HDL, LDL’nin emicisi olarak görev yapar ve vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yüksek HDL seviyeleri kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçmek, kolesterol seviyesini düşürmenin başlıca önerileri arasında yer alıyor. Ayrıca günlük rutininize fiziksel aktivite eklemeniz ve yağlı yiyecekler, sosisler ve hızlı karbonhidrat tüketimini sınırlamanız önerilir.
Japon doktor Masahiro Iwasaki’nin araştırması, kapsantin maddesini içeren kırmızı biberin düzenli tüketiminin kan lipitlerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve kanseri, Alzheimer hastalığını ve obeziteyi önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
Kolesterolü önemli ölçüde düşüren tek sebze Kapsantin en güçlü antioksidanlardan biridir, vücuttaki “iyi” kolesterol seviyelerini (HDL – yüksek yoğunluklu lipoproteinler) artırmanıza ve “kötü” lipitlerin (LDL – düşük yoğunluklu lipoproteinler) fazlalığını önlemenize olanak tanır.
Ayrıca diyet belirli yiyecekleri içermelidir. Düşük yoğunluklu lipoproteinleri düşürmek ve aterosklerozu önlemek için en etkili olanı pektin içeren meyvelerdir. Aralarında: elmalar; turunçgiller (özellikle greyfurt); ayva; ananas; kivi; muz; armutlar; kiraz, çilek, kayısı, erik, üzüm, yaban mersini vb. orman meyveleri.
Pektin, düşük yoğunluklu lipoproteinleri sarar ve onları vücuttan dışarı taşır. Elmalar, kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra, gastrointestinal sistemi mükemmel şekilde uyarır.
Önemli: Bilgiler yalnızca referans amaçlı verilmiştir. Kontrendikasyonlar ve yan etkiler konusunda bir uzmana danışın ve hiçbir durumda kendi kendine ilaç almayın. Hastalığın ilk belirtilerinde bir doktora danışın