Örümcek Adam gerçek oluyor

2020 yılında biyomedikal mühendisliği alanında araştırma görevlisi olan Marco Lo Presti, su altı yapıştırıcıları üzerine çalışıyordu. Midyelerin su altında kayalara sıkıca yapışmasından yola çıkan Lo Presti, ipek ve dopamin karşımının benzer bir etkisi olduğunu gördü.

Şans eseri fark etti

Deneylerden sonra karışımını tüplerden asetonla temizleyen Lo Presti, ipek ve dopaminin asetonla temasından sonra katı bir formata, ağ benzeri, elyaf gibi görünen bir malzemeye dönüştüğünü fark etti. Bunu çalıştığı Silklab’in patronu olan Profesör Fiorenzo Omenetto’ya gösteren Lo Presti, süper güçleri taklit eden bir malzemenin her zaman çok iyi olduğunu düşündüklerini belirtti.

Ağ atma evrimi Lo Presti ve meslektaşlarının ince bir ipek fibroin ve dopamin kombinasyonunu bir iğne aracılığıyla püskürtmeleriyle başladı. Bu, başlangıçta doğrudan aseton banyosuna atılıyordu ve bu da maddenin katılaşarak bir hidrojele dönüşmesini tetikliyordu.

Ekip daha sonra asetonu, iç iğne katmanındaki ipeği ve dopamini çevreleyerek sıvının doğrudan havaya fırlamasını sağlayan koaksiyel iğnenin dış katmanına eklemeye karar verdi. Aseton havada buharlaştıkça, dopamin maddenin katılaşma sürecini hızlandırdı ve ipekten suyu çekerek yapışkan, güçlü, eğrilmiş lifler oluşturdu. Daha sonra liflere daha fazla çekme mukavemeti kazandırmak için kitosan ve biyopolimer nesnelere yapışma özelliğini artırmak için borat tamponu eklendi.

Kullanılabilir duruma geldi

Marco Lo Presti, artık 30-35 santimetre mesafedeki bir nesneyi yakalayıp, 15-20 gram ağırlığında nesnelerin kaldırılabildiğini aktardı. Deneyler sonucunda ipek liflerle, su üzerinde yüzen bir deney tüpü ve kısmen kuma gömülmüş paslanmaz çelik bir neşter uzaktan alınabildi.

Binalardan sallanabilecek miyiz?

Profesör Omenetto “Herkes binalardan sallanıp sallanamayacağımızı bilmek istiyor. Henüz orada değiliz. Ancak su altında kaybolan bir nesnenin kurtarılmasında veya uzaktan nesneleri yakalayabilen bir drone yapımında kullanılabilir” şeklinde konuştu. Doğal ipeğin çok güçlü, sert olduğuna ve büyük ağırlıkları kaldırabileceğine dikkat çeken Omenetto, kendi buluşlarının da bu seviyeye gelebileceğini umduklarını aktardı.

Related Posts

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Doom hayranlarına özel ekran kartı “ROG Astral GeForce RTX 5080” satışta

ASUS Republic of Gamers (ROG), Doom hayranlarının ilgisini çekecek ekran kartını çıkardı. ROG Astral GeForce RTX 5080 Doom Edition, Bethesda ve id Software ile iş birliği içinde sınırlı sayıda üretildi. Ekran kartıyla birlikte harika ürünler …

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

Google Play Store’daki uygulama sayısı yarıya düştü: Bu düşüşün sebebi ne?

Google’ın resmi Android uygulama mağazası Play Store’da bulunan uygulamaların sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Ve bu durum, aslında kötü bir durum değil…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir